Jaroslav Novotný

Nemovitosti v akci.

5. 01. 2017 9:02:11
Tak máme za sebou další rok. Stal se zřejmě rekordním rokem v nákupních akcích e-shopů, kamenných obchodů a bude patřit i k nejlepším ročníkům v nemovitostních obchodech.

Zboží se v internetových i kamenných obchodech nabízelo prakticky celý rok v různých slevových akcích. Hned po minulých vánocích akce zimní slevy, velikonoční a jarní slevy, následovaly letní výprodeje a dále podzimní, předvánoční a zase vánoční akce se slevami od 20 do 50%.

Naproti tomu na nemovitosti žádné slevové akce nepřicházely. Naopak ceny rostly a paradoxně s tím i zájem. Nebo to bylo naopak? Rostl zájem a tím i ceny? Obchodů přibývalo, zboží ubývalo, a tak ceny skutečně rostly. Prostě klasický souboj o vyrovnanost mezi nabídkou a poptávkou. Vyváženosti se však nedosáhlo. Poptávka byla stále intenzivní, ale zboží se nestačilo dodávat na krám. Kdo nemusel, tak v touze po hotovosti neprodával, neboť co s hotovostí. Nikdo o ni neměl zájem. Na ty, kteří museli prodávat, se slétla hejna supů v podobě hladových kupujících či zprostředkovatelů. Developeři, vyškolení z minulé krize, polevili v přípravě nových projektů, a tak opět začali prodávat nemovitosti pouze vyprojektované nikoliv postavené. Prostě zásobování trhu vázlo. A protože ani banky nestály o hotovost, tak půjčovali všem a na jakoukoliv nemovitost. Navíc téměř bezúročně. Prostě situace, kterou popisují historici ekonomie jako nezdravou.

Nemovitosti v akci +10%.

Asi musí zasáhnout ekonomičtí lékaři, brojili odborníci. A trochu i zasáhli. ČNB hypotéčním bankám zpřísnila pravidla. Jednak lékaři naordinovali trochu výhod pro spotřebitele a trochu regulací pro banky. Situaci na trhu to však podle mého mínění nijak zvlášť neovlivní. Nevím, zda existuje taková terapie, která by vývoj napravila. Nejsem na to vůbec odborník, a tak jak sleduji názory odborníků, myslím, že nikdo cestu ke zdravějšímu vývoji prostřednictvím léčby trhu nevidí.

Asi to bude muset dopadnout tak, jako s malými dětmi a horkými kamny. Rady, aby na horká kamna nesahaly vyslyší až když si na kamna sáhnou. Obávám se, že s ekonomikou a nemovitostním trhem to musí mít podobný vývoj. Prostě dokud si přirozenou cestou trhu na to pomyslné dno nehrábneme, tak léčba jen průběh nemoci prodlouží. Myslím, že historie to potvrzuje. Ten pravý ozdravný proces přijde jen s krizí.

O vánočních svátcích jsem si přečetl rady odborných koučů, že by se člověk neměl hroutit z toho, že budoucnost, třeba v našem případě v podobě ekonomické krize, nevidí optimisticky. Důležité je, správně se rozhodovat v okamžiku, kdy nastává nový úkol a být si jistý, že do souboje jdete s emocí vyhrávat.

Tak až ta krize přijde a my nevíme kdy to bude, tak si přejme, abychom do boje s ní šli s emocí vyhrávat, protože jde o ozdravný proces, který přinese nové zboží na krám a rozpoutá další souboj o vyváženost nabídky a poptávky.

Přeji úspěšný Nový rok 2017!

JN

Autor: Jaroslav Novotný | karma: 8.59 | přečteno: 475 ×
Poslední články autora