Fotbalový míč utopený v koktejlu

O tom jak může někomu fotbalový míč utopený v koktejlu pomoci rozluštit aktuální  dění ve světě i u nás.

Fotbalový míč utopený v koktejlu

 

Dnes a denně jsme v dnešním mediálním světě bombardováni informacemi z různých oborů lidského činění. Poslední roky jsou však charakteristické informacemi o náboženských, etnických a jim podobných nepokojích. O lokálních válkách, teroristických útocích a nových formách různých jiných válek. Člověk se stále musí zamýšlet co je příčinou, jak tyto problémy vznikají, komu je to ku prospěchu nebo zda to někdo řídí apod. Mohou za to Američané ? Mohou za to Rusové ? Nebo to řídí Číňané, Al Kaida či Islámský stát ? Není to vše jen důsledkem něčeho, co funguje nezávisle na nás a vzniká to tak nějak spontánně, protože jsou pro to vhodné podmínky ?

Vždy se snažím nějaké složité problémy, které občas člověk řeší v soukromém či podnikatelském životě k něčemu připodobnit. Problematiku fungování akciové společnosti se složitou akcionářskou strukturou, složenou z dalších právnických osob, jsem si např. připodobnil k chování vícečlenné rodiny, kde každý z členů tak trochu upřednostňuje své skryté zájmy nad zájmem fungování rodiny jako celku. Pomohlo mi to v chápaní některých situací a rozluštění chování akcionářů. V chování Evropské unie často zase vidím onu analogii složitosti řízení akciové společnosti s nesourodou a mnohdy vlivnou akcionářskou strukturou. Člověk si z těch připodobnění pak snáze vyvodí východiska a závěry. Tedy já, abych nezobecňoval. Doufám jen, že to s Evropskou unií nedopadne jako se zmíněnou akciovou společností, která se v klidu rozešla a přestala podnikat.

Rád bych se ale vrátil k úvodnímu tématu. Žijeme ve světě, který se běžnému smrtelníkovi ještě před deseti lety zdál naprosto nekonflitní, bezproblémový. Mocnosti se téměř plácali po zádech, prezidenti se scházeli na různých summitech, kde se většinou jen fotili. Všichni byli šťasní a vše rostlo do nebe. Nebylo tomu tak sice po celé zeměkouli, ale to nám nebo lépe mně až tak nevadilo. Svět se však změnil. Abych si to zase nějak připodobnil, tak původně pevný, voděodolný fotbalový míč se nějak obehrál. Trochu se odřel, kožené segmenty trochu zdegradovaly a švy začaly propoštět vodu. Těm koženým segmentům můžeme říkat, jednomu třeba Evropa, druhému Amerika, dalšímu Střední východ, nebo i jinak. Třeba Německo, Francie, Česko, Egypt, Irák, USA, Sýrie, Rusko apod. Do toho míče teče. Všechny ty segmenty si to uvědomují. Díry však lepí každý po svém. Mobilizují své vlastní síly, aby utěsnily otvory v jejich segmentu. Někde se to daří trochu utěsnit, jinde o to více teče. To vyvolává domněnky, že ten sousední segment nám škodí a je třeba ho nějak pokárat, něcomu udělat, třeba mu ublížit, nebo mu tam nechat udělat další díru. V jednotlivých segmentech míče dále vznikají různé skupiny, které se snaží problematiku řešit po svém a ne metodou jednoty segmentu. Tím tu kůži ještě oslabují až hadrovatí. A jak je to s tou vodou, která tam teče ? Jak se do ní ten míč dostal ? Je třeba udělat rozbor té vody, není nějak agresivní? A hle, je agresivní. Tou kapalinou není voda, ale koktejl. Namíchaný omamující třísložkový koktejl. Jednou složkou je nápoj zvaný vědeckotechnický rozvoj. Druhou složkou koktejlu je nápoj zvaný globalizace. Třetí složkou je opojný nápoj zvaný peníze. A v tomhle mixu se ten fotbalový míč topí. Tak mám nějak pocit, že lepší cestou, než se znažit zalepit ty švy a díry, by bylo zbavit se té lázně. Ale jak to udělat. Není síla, která by ten koktejl někam vypustila a do míče přestalo téct. Vychází také najevo, že žádné složky koktejlu se nelze jen tak zbavit. Jedna složka totiž podporuje druhou a druhá umožňuje vznik třetí a nebo je to naopak. Tak snad jedině ten koktejl naředit. Přidat další složku. Možná než naředit, spíše zahustit. Hustší koktejl hůře poteče a nebude tolik do míče pronikat. Co přidat vodní sklo? Vajíčka se kdysi ukládala do roztoku tzv. vodního skla. To povrch vajíček utěsnilo a prodloužilo dobu skladování.

Jsem přesvědčen, že řešení se najde nebo spontánně vznikne. Jen není jasné, jaké řešení to bude. Zda se povrch utěsní či koktejl vypustí. A také není jasné kdo se o to postará a kdy to nastane. Dříve než po mistrovství Evropy ve fotbale to ale jistě nebude.

Jaroslav Novotný

 

 

Autor: Jaroslav Novotný | čtvrtek 2.6.2016 20:10 | karma článku: 9,70 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Jaroslav Novotný

Bez realitky se neobejdete

12.2.2018 v 7:30 | Karma: 10,87

Jaroslav Novotný

Nemovitosti v akci.

5.1.2017 v 9:02 | Karma: 8,59

Jaroslav Novotný

Peníze za každou cenu

29.12.2015 v 10:05 | Karma: 16,65
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Vystudovaný inženýr na stavební fakultě ČVUT, obor konstrukce doprava. V roce 1990 jsem spoluzaložil firmu RAK, ve které působím dodnes. Zabýváme se službami v oblasti nemovitostí. Odborně působím na Institutu oceňování majetku při VŠE, dále na BIVŠ a několik let jsem byl prezidentem Asociace realitních kanceláří ČR.

https://www.rak.cz

https://www.spravujemenemovitosti.cz

Seznam rubrik