Pohádka o jednom zlém a živém snu

18. 03. 2021 8:00:00
Pohádka o jednom zlém a živém snu vypraví o některých absurditách, které vznikají při řešení pandemické krize.

Pohádka o jednom zlém a živém snu

Stalo se nestalo. V jednom království byla jedna malá firma. Podnikala ve svém oboru řadu let. Chvíli byla nahoře, chvíli dole, ale stále žila. Platila své zaměstnance, platila daně, měla vizi se rozvíjet. Potkalo ji však to, co potkalo prakticky celý svět, všechny podnikatele, všechny pracující i nepracující, prostě všechny lidi. Přišel virus. Asi přišel z daleké Číny. Ze země, kterou tou dobou obdivoval celý svět. Kdo chtěl podnikatelsky žít a rozvíjet se, musel být v Číně nebo alespoň s ní obchodovat. Je to obrovský trh, obrovsky levná pracovní síla, prostě vše obrovské. A když nemoc, tak taky obrovská.

Přišel virus

Neznámý virus mnoha lidem, podnikům, prostě velké většině lidí z onoho království zpřetrhal plány. Království se zavřelo. Zastavil se provoz prakticky všeho. Běžné kamenné obchody začaly krachovat, restaurace a hotely přišly nejprve o cestující ze zahraničí a později i o tuzemce. I hospody a restaurace začaly krachovat. Vedle ekonomických krachů však přišly i závažnější starosti. Starosti o zdraví a životy vlastní, svých blízkých, svých zaměstnanců, kamarádů kolegů a prostě všech. V chování lidí se začaly probouzet instinkty pudu sebezáchovy, pudu ochrany svých blízkých. Tato sounáležitost vyvolala obrovskou iniciativu všech bojovat proti viru, chránit se proti viru. Doposud netečný pan král se staral jen o sebe. Ale i on, v pudu sebezáchovy, si asi uvědomil, že musí také udělat něco pro své poddané. Jinak by mohl o ně přijít. Kdo by pak pracoval a platil daně. Tak začal vydávat pokyny, opatření, nařízení a zákony. Sliboval, že všechny lidi, své poddané ochrání. Ti mu zprvu věřili. Snažili se dodržovat vše, co jim kázal. I jeho vyslanci kázali. Kázali však často vodu a pili víno. Některým poddaným se to znelíbilo a začali se chovat po svém. I pan král občas něco porušil a něco popletl. Vytvořil se tak prostor, aby se oslabující virus vzpamatoval a začal znovu řádit ve velkém. Na celé království padla tma. Nemocných i zemřelých přibývalo.

A jak to bylo s tou jednou malou firmou ?

Ta se snažila chovat obezřetně. A nejen ona. Spousta malých a velkých i největších firem si začala řešit ochranu před virem po svém. Přišel i apel zdravotního vyslance i dalších odborníků. Pracujte z domova. To znělo moudře. Kdo tak mohl učinit, začal pracovat z domova. Lidé omezili ve vlastním zájmu řadu aktivit. Firmy samy začaly ověřovat zdraví svých lidí a nemocné posílaly marodit. Jenže marodných, z již nastřádaného množství nakažených, přibývalo. Nemocnice přetékaly pacienty. Pan král začal cítit, že jeho pozice slábne a přitvrdil. Vydával denně nové a nové pokyny a nařízení. Všichni se včas otestujte, zda nejste nakažení. Šíříte virus. Království pro vás testy zakoupilo. Koupili jsme je v zemi, odkud virus asi přišel. Darovat je lidu z královské kapsy ? To přece nemůžeme. Testování si lide zaplať ze svého. A to i přesto, že virus jsme dostali zdarma. Lidé ale byli poslušní. A tak se začalo testovat. I dvakrát týdně to bylo nutné. Lidé museli znovu opouštět svou práci z domova a několikrát týdně se vraceli do sídla svého zaměstnavatele. Testovat se musí. Testy vycházely příznivě. Objevených infikovaných nebylo mnoho. A tak se lidé při návratech domů družili a radovali, že je vše na správné cestě. Jenže vyšlo najevo, že testy tak úplně správně netestují. A tak, ze samé té radosti, se vzájemně virem nakazili úplně všichni. A tak zkrachovala i ta malá firma. Nikdo nedostal nic, tedy kromě viru. Ani mzdu a ani náhradu mzdy. A to je konec pohádky.

Takový konec pohádky ale není dobrý.

Existuje vysvětlení. Byl to jen zlý, živý sen. Ti, kteří se z toho snu probudili, si ho však budou pamatovat velmi dlouho. Budou dělat vše proto, aby v budoucnosti skutečně znovu nenastal.

Autor: Jaroslav Novotný | čtvrtek 18.3.2021 8:00 | karma článku: 5.99 | přečteno: 198x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.50 | Přečteno: 515 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 667

Vystudovaný inženýr na stavební fakultě ČVUT, obor konstrukce doprava. V roce 1990 jsem spoluzaložil firmu RAK, ve které působím dodnes. Zabýváme se službami v oblasti nemovitostí. Odborně působím na Institutu oceňování majetku při VŠE, dále na BIVŠ a několik let jsem byl prezidentem Asociace realitních kanceláří ČR.

https://www.rak.cz

https://www.spravujemenemovitosti.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...